کشور قبرس تا قبل از سال 1974 یکدست بود و تاریخ طولانی مشترکی داشت. اما از این سال به بعد کشور به دو نیم تقسیم شد و قسمت شمالی آن تحت حکومت ترکیه و قسمت جنوبی نیز تحت حکومت یونان قرار گرفت. قبرس جنوبی عضو اتحادیه اروپاست و نسبت به قبرس شمالی وضعیت اقتصادی و فرهنگی بهتری دارد. جامعه قبرس حول محور زندگی خانوادگی میچرخد و در هر دو قسمت کشور، فرهنگی شبیه به هم وجود دارد. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با فرهنگ مردم قبرس آشنا کنیم که اگر قصد مهاجرت به قبرس را دارید بهتر تصمیم بگیرید.
فرهنگ در جامعه قبرس
در این کشور خانواده بنیاد اصلی جامعه را تشکیل میدهد. اگر در روز یکشنبه به این کشور رفته باشید، شاهد جنب و جوش خانوادهها در خیابان، مراکز خرید، رستورانها و کافی شاپها خواهید بود. در کنار سواحل یا در مناطق گردشگری همیشه اتومبیلهایی را مشاهده میکنید که در آنها خانوادهها به همراه افراد مسن، نوجوانان و کودکان در حال کباب کردن، پخش موسیقی و رقص هستند.
در فرهنگ مردم قبرس افراد سالمند احترام ویژهای دارند. همچنین آنها به زنان باردار توجه زیادی میکنند.
اگرچه همه چیز در شهرها در حال تغییر است، اما همچنین نگرشهای جنسیتی در روستاهای قبرس وجود دارد. آنها معتقدند زنان باید مسئولیت خانهداری و تربیت فرزندان را برعهده بگیرند و مردان نیز به سر کار بروند.
ارتباط با غریبهها در فرهنگ مردم قبرس
برای قبرسیها آشنایی با غریبهها کار سختی نیست و خیلی زود با خارجیها انس میگیرند. حتی ممکن است شما را برای نوشیدن یا یک وعده غذایی کامل نیز به خانه خود دعوت کنند. البته این رسومات بیشتر در بین مردم قبرس شمالی است که به فرهنگ ایرانیها شباهت دارد. شاید این مهماننوازی و علاقه آنها برای ارتباط برقرار کردن با خارجیها کمی عجیب به نظر برسد.
قبرسیها اهل گفتگو هستند و حتی ممکن است در همان جلسه اول دیدار در مورد جزئیات زندگی مثل روابط خانوادگی، شغل، میزان درآمد و … نیز از شما سوالاتی بپرسند. این رفتارها برای ما ایرانیها عجیب نیست، اما برای مردمی که از کشورهای اروپایی به قبرس میروند، کمی عجیب است.
در بین جوانان قبرس رفتن به کلوپ و یا آفتاب گرفتن در ساحل با لباس راحت یا برهنه کاملا پذیرفته شده است. اما افراد مسن نسبت به این موضوع محافظهکار هستند حتی اگر یک خارجی را در این حالت ببینند، ممکن است بد به او نگاه کنند.
مذهب مردم قبرس
در فرهنگ مردم قبرس مذهب جایگاه والایی دارد. مردم قبرس جنوبی به مسیحیت ایمان دارند و تعداد زیادی کلیسای ارتدوکس یونانی در این قسمت از قبرس وجود دارد. کلیسا و کشیشان محلی در بین مردم نفوذ سیاسی و اجتماعی قابل توجهی دارند. در روزهای یکشنبه نیز مردم زیادی راهی کلیساها و صومعهها میشوند.
در قبرس شمالی بیشتر جمعیت مسلمان است، با این حال به ندرت مراسمات مذهبی برگزار میشود. در شهرهای قبرس شمالی تعدادی زیادی مسجد وجود دارد.
در این کشور دیدگاهها نسبت به مسائلی مثل ازدواج همجنسگرایان درست مثل اروپاست و حتی باشگاههایی در شهرهای بزرگی مثل لفکوزیا، لارناکا، آگیا ناپا، لمسوس و پافوس برای آنها راهاندازی شده است.
در این کشور به ندرت با رفتارهای نژادپرستانه روبرو میشوید. اگرچه در گذشته بین مردم قبرس شمالی (ترکها) و قبرس جنوبی (یونانیها) اختلاقات زیادی وجود داشت. اما چندین دهه است که آنها با هم کنار آمدهاند و صلح و آرامش زندگی میکنند. خصومت این دو قوم بر روی ناسیونالیسم و نمایندگی سیاسی بود که در نهایت با تقسیم قبرس به دو قسمت شمالی و جنوبی همه چیز حل شد.
ارتباط بین قبرس شمالی و جنوبی
در سال 2003 در قبرس خط سبز ایجاد شد تا مردم دو قسمت قبرس بتوانند به آن سوی کشور سفر کنند. این باعث تعامل و افزایش تفاهم بین قوم ترک و یونانی شد. همچنین به مردم قبرس این فرصت را داد تا از تمامی قسمتهای سرزمین خود دیدن کنند. بسیاری از مردمی که به دلیل جنگ بین ترکها و یونانیها از قبرس رفته بودند، دوباره به کشور خود بازگشتند.
در فرهنگ مردم قبرس در گذشته سبک زندگی روستایی اهمیت زیادی داشت و اغلب آنها روی زمین کشاورزی کار میکردند. اما از آغاز قرن بیستم صنعت توریسم در این کشور رشد زیادی داشت که باعث شد مشاغل دیگری در بین مردم متداول شود.
زبان و تنوع قومیتی در فرهنگ قبرسیها
با توجه به این در گذشته قبرس تحت استعمار بریتانیا بود، باعث ترویج زبان انگلیسی در بین مردم شد. حال 70 درصد مردم این کشور به زبان انگلیسی مسلط هستند. بنابراین اگر تنها زبان خارجی که بلد هستید، انگلیسی است، نگران نباشید؛ چون میتوانید به راحتی با مردم قبرس ارتباط برقرار کنید.
البته گروه کوچکی از ارمنیان در قبرس به زبان ارمنی صحبت میکنند که برقراری ارتباط با آنها کمی دشوار است. ورود مهاجران آسیایی و خاورمیانه برای جستجوی کار در قبرس باعث تغییر فرهنگ و تنوع قومیتی در این کشور نیز شده است. از سوی دیگر رشد صنعت گردشگری هم از دیگر دلایل تغییر فرهنگ مردم این کشور بوده است.
طبق آمارهای دولتی در قبرس، 15.6 درصد از جمعیت ساکن در قبرس، مردم خارجی هستند. در سال 2016 بیشتر ازدواجهای صورت گرفته مربوط به خارجیها بود.
آداب غذا خوردن در فرهنگ مردم قبرس
در این کشور تنوع غذایی بالاست و غذاهای سنتی قبرس جنوبی با مردم در قبرس شمالی تفاوت زیادی با هم دارد. در این کشور از انواع پیش غذا گرفته تا دسر و شیرینیجات سنتی سرو میشود. وجود قهوه خانههای سنتی از دیگر فرهنگهای ماندگار مردم این کشور است. حتی در روستاها نیز قهوه خانه وجود دارد که مردم محلی و گاهی توریستها در آنجا جمع میشوند.
یکی از نکات مهم در فرهنگ قبرسیها برای میزبانی از مهمان است که همچون ایرانیها باید از آنها در مورد اینکه برای آماده کردن غذا به کمک احتیاج دارند یا خیر. این کار باعث حس خوب در میزبان میشود. برای حاضر روی میز شام هم باید منتظر دعوت میزبان بمانید.
احترام به افراد مسن و بزرگترها قبل از صرف شام در بین قبرسیها اهمیت زیادی دارد. پس باید صبر کنید تا ابتدا آنها سر میز حاضر شوند و سپس شما بروید. قبل از مهمانی هم بهتر است با خودتان گل طبیعی ببرید که البته سوسن سفید را حذف کنید چون فقط برای مراسمات تدفین از آنها استفاده میشود.
فرهنگ قبرسیها در لباس پوشیدن
مردم قبرس هم مثل سایر کشورهای دنیا از مد روز پیروی میکنند و لباسهای سنتی آنها فقط در جشنوارهها و مراسمات عروسی پوشیده میشود. لباس مردان «وراکاس» نام دارد که یک جلیقه تیره رنگ با طرحهای روشن است. زنان نیز لباسهای بلند و سفید رنگ با یقههای گلدار میپوشند. با این حال شما هیچ گاه در سطح شهر این لباسها را مشاهده نمیکنید و همیشه جوانانی با شلوار جین یا تیشرت و کفشهای اسپرت خواهید دید.
در فرهنگ مردم قبرس روابط اجتماعی با اقوام و دوستان بسیار مهم است. آنها وقتی یکدیگر را میبینند که برای مدت طولانی همدیگر را میشناسند، دست میدهند. اگر شما را برای صرف قهوه یا نوشیدنی دعوت کنند، مثل تعارف ایرانیها نیست و باید حتما بپذیرید. در غیر این صورت کار شما نوعی بیاحترامی محسوب میشود.
فرهنگ قبرسیهای در ازدواج
ازدواج مقوله مهمی است که در کشورهای مختلف نیز فرهنگهای متفاوتی وجود دارد. در جشن عروسی قبرسیها نیز اقوام نزدیک مثل خاله، دایی، عمو، عموزاده و … دعوت میشوند و سپس نوبت به دوستان و همکاران میرسد. در فرهنگ مردم قبرس رسم بر این است که داماد خانه را تهیه کند و عروس هم مسئولیت تهیه وسایل خانه را برعهده دارد.
در آخر
مردم قبرس شمالی از نظر فرهنگی شباهت زیادی به ایرانیها دارند و مردم در قبرس جنوبی بیشتر به اروپاییها شبیه هستند. با این حال یونانیها و ترکها به طور مسالمت آمیزی در کنار همدیگر رفتار میکنند. در بین مردم قبرس فرهنگ عجیب و غریب زیادی وجود ندارد و آنها بسیار اجتماعی و مهماننواز هستند.
سوالات متداول
قبرسیها بسیار اجتماعی هستند و با مهاجرین به خوبی رفتار میکنند.
از نظر فرهنگی مردم قبرس شمالی با مردم ایران شباهت بیشتری دارند. با این حال اقتصاد، معیشت و شرایط کار در قبرس جنوبی بهتر است.
خیر. از نظر پوشش درست مثل سایر مردم دنیا هستند. از نظر آداب و رسوم برگزاری جشنها و مهمانیها به شهر محل زندگی شما بستگی دارد.